Ayam Percik Kelantan Menggunakan Pemanggang Ajaib
Resipi ni saya ikut dari blog aziejaya Cuma saya tambahkan skit cili kering sebab nak pedas.
Bahan Utama
Ayam 3 paket
Bahan perap
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam
Bahan kuah
1 tiub santan
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 batang serai
10 tangkai cili kering (yang jenis kurang pedas. direndam sekejap dengan air panas)
Garam
1 sudu makan gula pasir
1 keping asam keping
Cara memasak:-
Bersihkan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap yang telah dikisar halus. Perap dalam 30 minit.
Kisar bahan-bahan kuah kecuali asam keping, gula pasir, garam dan santan.
Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga pecah minyak. Masukkan santan, garam dan gula. Masak hingga kuah sedikit pekat.
Panggang ayam di dalam pemanggang ajaib. Bila 3/4 masak, guna senduk dan curah sedikit kuah di bahagian atas dan bawah ayam semasa memanggang.
Bila ayam dah masak. Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment