followers

Monday, July 14, 2014

Ayam percik ala kelantan


Ayam Percik Kelantan Menggunakan Pemanggang Ajaib

Resipi ni saya ikut dari blog aziejaya Cuma saya tambahkan skit cili kering sebab nak pedas.

Bahan Utama
Ayam 3 paket

Bahan perap
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam

Bahan kuah
1 tiub santan
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 batang serai
10 tangkai cili kering (yang jenis kurang pedas. direndam sekejap dengan air panas)
Garam
1 sudu makan gula pasir
1 keping asam keping

Cara memasak:-

Bersihkan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap yang telah dikisar halus. Perap dalam 30 minit.

Kisar bahan-bahan kuah kecuali asam keping, gula pasir, garam dan santan.

Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga pecah minyak. Masukkan santan, garam dan gula. Masak hingga kuah sedikit pekat.

Panggang ayam di dalam pemanggang ajaib. Bila 3/4 masak, guna senduk dan curah sedikit kuah di bahagian atas dan bawah ayam semasa memanggang.

Bila ayam dah masak. Tutup api dan hidangkan.

No comments:

klik disini

ORDER FORM

Nama
Email Address
Contact No/Hp No
Delivery Address
Order/Quantity
Method of Payment Maybank
CIMB
Delivery Method
Any Inquiries

Click here to create your own form.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...