AYAM GORENG TOMYAM
1 ekor ayam
3 ulas bawang putih ( diketuk )
1 biji bawang besar ( dihiris )
2 sudu makan pes tomyam
10 biji cili api ( di masukkan sebiji sebiji atau di
ketuk )1 batang serai ( di ketuk )
1 sudu makan air perahan limau nipis
2 sudu besar sos cili ( resepi asal tak letak )
1 biji buah tomato ( belah 6 )garamsedikit gula (
optional )minyak masak secukupnyadaun limau
purut
Cara penyediaaan
1. Panaskan minyak, goreng ayam hingga masak (
jangan terlalu garing ). Ketepikan.
2. Panaskan minyak tumis bawang putih, bawang
besar, serai, cili padi dan pes tomyam hingga
wangi.
3. Masukkan sedikit air, jus limau,sos cili dan
garam.
4. Masukkan ayam dan masak hingga pekat
.5. Last sekali masukkan tomato dan daun limau
purut. Bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment