followers

Thursday, May 22, 2014

Cencaru sumbat berlada

Ikan Cencaru Sumbat Berlada

Bahan-bahan:Ikan cencaru - dibersihkan dan dibelah belakangnya
Lada kering - direbus dan diblend halus
Bawang merah - diblend
Bawang putih - diblend
Halia - diblend
Garam - secukup rasa

Cara membuatnya:

Gaulkan bahan yang diblend tadi dengan garam
Ikan cencaru yang telah dibersihkan, di gaul dengan asam jawa dan garam disekeliling ikannyaMasukkan bahan blend yang telah diperasakan dengan garam dan ajinomoto tadi ke dalam belahan ikan cencaruPastikan sambalnya tidak terlalu banyak sehingga melimpah ruah dari ikan cencaruPanaskan minyak masak di dalam kualiBila minyak masak dah panas, masukkan ikan cencaru yang telah disumbat dengan sambal tadiPastikan minyaknya melebihi paras ikan, maksudnya goreng terendam la ikannyaBalik-balikkan ikan supaya masak di kedua-dua bahagianSetelah ikan nampak garing bolehlah diangkat dan dihidangkan

Resepi dari azanani

No comments:

klik disini

ORDER FORM

Nama
Email Address
Contact No/Hp No
Delivery Address
Order/Quantity
Method of Payment Maybank
CIMB
Delivery Method
Any Inquiries

Click here to create your own form.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...