Ikan Cencaru Sumbat Berlada
Bahan-bahan:Ikan cencaru - dibersihkan dan dibelah belakangnya
Lada kering - direbus dan diblend halus
Bawang merah - diblend
Bawang putih - diblend
Halia - diblend
Garam - secukup rasa
Cara membuatnya:
Gaulkan bahan yang diblend tadi dengan garam
Ikan cencaru yang telah dibersihkan, di gaul dengan asam jawa dan garam disekeliling ikannyaMasukkan bahan blend yang telah diperasakan dengan garam dan ajinomoto tadi ke dalam belahan ikan cencaruPastikan sambalnya tidak terlalu banyak sehingga melimpah ruah dari ikan cencaruPanaskan minyak masak di dalam kualiBila minyak masak dah panas, masukkan ikan cencaru yang telah disumbat dengan sambal tadiPastikan minyaknya melebihi paras ikan, maksudnya goreng terendam la ikannyaBalik-balikkan ikan supaya masak di kedua-dua bahagianSetelah ikan nampak garing bolehlah diangkat dan dihidangkan
Resepi dari azanani
No comments:
Post a Comment