Untuk dimakan
terus
·
Cuci beberapa kali.
·
Rendam semalaman (lbh kurang 5-8jam).
·
Kemudian cuci lg beberapa kali.
·
rebus dgn air biasa. nisbah utk 100gram = 2-2.5
liter air.
·
Masak dgn api perlahan dan kacau sehingga rumpai
laut hancur.lbh kurang 20-40minit.
·
Biarkan kolagen sejuk dan simpan dlm peti ais.
~Inilah hasinya selepas dimasak dan
disimpan didalam peti ais….
Untuk di ambil bersama jus atau air lain
contohnya air sunquick, ribena, abc,cendol,
laici kang,bandung, dll. Amalkan 3 kali sehari shj. Jgn ambil minuman
berkafein dan berkarbonat. jgn ambil secara berlebihan,boleh mendatangkan
sakit kepala dan sakit perut.
Untuk dibuat
Masker
Gunakan 1-2 sudu utk sapu dimuka sebagai masker. biarkan
sehingga kering (lbh kurang 20minit) dan cuci. amalkan 3 kali
sehari.
Boleh sapu di mana2
anggota badan seperti lengan, bahu, tengkuk atau tumit kaki bg
kulit mengelupas. berkesan utk melicinkan kulit, menghapuskan jerawat dan
melembutkan kulit.seeloknya sapu sebelum mandi. bila dh kering (lbh kurang
20
minit), boleh mandi
Untuk disapu pada rambut
Untuk menguatkan akar rambut dan memperbaiki masalah rambut
Cara menyediakannya sama seperti membuat masker
Untuk dicampur
dalam masakan harian
-Basuh rumpai laut beberapa kali
-Rendam dgn air panas lebih kurang 30minit-1jam. Jgn rendam terlalu lama, rumpai laut akan hancur.
-Kemudian, basuh rumpai laut yg telah direndam.
-Hadkan rumpai laut yg ingin direndam utk sehari pengambilan shj.
2 comments:
Banyak juga khasiat rumpai laut nie...
mselim3
pls:mselim3 cuba makan rumpai laut...tak tertelan...hehehe..benda ubat mmg x sedap kan...tapi sebenarnya kita boleh pelbagaikan...betul kan....
ye , betul3 kl pelbagaikan cara penyediaannya insyaAllah boleh telan hehehe
Post a Comment