
Rasa nak makan kuih ni la…..
Kuih ni namanya kuih neram@peneram.. Rasanya manis..
Tapi tau tak resepinya???
So hari ni saya nak kongsi resepi ni dengan kawan2…
Bahan bahannya:
500 gram tepung beras
400 gram gula merah
250 ml air
Ni la tepung beras yang diguna nanti..
Ini plak gula merah
Cara nak wat kuih ni senang jew..
1. Masakkan gula merah bersama air hinggan mendidih.
2. Selepas itu masukkan air gula kedalam tepung beras dan uli hingga sebati.
3. Biarkan tepung semalaman untuk mendapatkan adunan yang cantik
4. Cetakkan adunan itu dengan acuan. Gorengkan dengan minyak yang panas.http://miyrass.blogspot.com/resepi
Hari ni nak kongsi resepi fish ball dengan kengkawan..
Bukan pe kadang2 kita susah nak dapat fish ball yang halal dari kedai betul tak..So pe salahnya kita try wat sendiri untuk family kita..So ni dia resepinya…
FISH BALL
FISH BALL
FISH BALL
Bahan-bahan:
400 g isi ikan tenggiri
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi
60 ml air sejuk atau secukupnya
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
secubit serbuk perasa jika suka
Cara membuat:
Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat
Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis
Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
P/S:Jangan lupa sebelum buat tu basuh tangan ngeh3..
Ops lupa thanks buat eenabobo yang sudi berkongsi resepi nie..
Temosa ku
Assalamualaikum..
Lama tak update blog..Rindu rasanya nak kongsi cerita bersama kawan2.
Kali ni Mira nak kongsi dengan pembaca resepi kuih temosa. Temosa ni memang sedap di makan waktu sarapan dan waktu minum petang..Bagi yang ingin buat majlis seperti kesyukuran dan sebagainya kuih ni juga sesuai untuk dijadikan hidangan. Kuih ni sebenarnya mira jual RM1/3 biji. Walaupun kos semakin meningkat tetapi sebab kesian kat pembeli mira still jual dengan harga RM1/3 biji. Sesiapa yang disekitar kuantan kalau sibuk dengan kerja dan takde masa nak wat kuih ni boleh la tempah dengan mira. Call je mira 0148195447.. Luar kuantan pun boleh diuruskan. Papepun mira nak kongsi resepi dengan pembaca blog ni. Diharap semuanya enjoy... Resepinya seperti di bawah :
BAHAN UNTUK DOH (50 Biji)
500 gm Tepung gandum
3 sudu marjerin@planta
garam 1/2@1/4 sudu kecil
air secukupnya
BAHAN UNTUK INTI
1/2 biji kelapa muda ( diparut)
1 inci halia
1 batang serai
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu halba
1 biji bawang besar
1 sudu lada hitam ( diblend)
3@4 ekor ikan selayang
CARA-CARA MEMBUATNYA
Untuk doh masukkan tepung kedalam mangkuk, kemudian masukkan marjerin,garam dan air.Kawan2 leh letak air suam atau air sejuk. Uli sampai menjadi doh dan biarkan seketika
Untuk intinya mula2 ikan selayang dibersihkan dan direbua sebentar dan diambil isinya. Lenyek isi ikan tersebut. Kemudian halia,serai,bawang diblend sekali dan dimasukkan kedalam mangkuk. Gaulkan bahan tadi dengan kelapa parut dan isi ikan. Seterusnya bahan tadi digoreng didalam kuali dengan kepanasan yang sederhana. Kacau bahan tanpa henti untuk mengelak bahan menjadi hangit. Setelah bahan hampi kering barulah dimasukkan garam,gula,halba dan lada hitam. Setelah kering kawan2 leh la rasa inti. Papepun kalau intinya belum cukup manis atau masin kawan2 leh la tambah bahan2 tersebut.
Ini dia TEMOSA yang mira wat
Lama tak update blog..Rindu rasanya nak kongsi cerita bersama kawan2.
Kali ni Mira nak kongsi dengan pembaca resepi kuih temosa. Temosa ni memang sedap di makan waktu sarapan dan waktu minum petang..Bagi yang ingin buat majlis seperti kesyukuran dan sebagainya kuih ni juga sesuai untuk dijadikan hidangan. Kuih ni sebenarnya mira jual RM1/3 biji. Walaupun kos semakin meningkat tetapi sebab kesian kat pembeli mira still jual dengan harga RM1/3 biji. Sesiapa yang disekitar kuantan kalau sibuk dengan kerja dan takde masa nak wat kuih ni boleh la tempah dengan mira. Call je mira 0148195447.. Luar kuantan pun boleh diuruskan. Papepun mira nak kongsi resepi dengan pembaca blog ni. Diharap semuanya enjoy... Resepinya seperti di bawah :
BAHAN UNTUK DOH (50 Biji)
500 gm Tepung gandum
3 sudu marjerin@planta
garam 1/2@1/4 sudu kecil
air secukupnya
BAHAN UNTUK INTI
1/2 biji kelapa muda ( diparut)
1 inci halia
1 batang serai
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu halba
1 biji bawang besar
1 sudu lada hitam ( diblend)
3@4 ekor ikan selayang
CARA-CARA MEMBUATNYA
Untuk doh masukkan tepung kedalam mangkuk, kemudian masukkan marjerin,garam dan air.Kawan2 leh letak air suam atau air sejuk. Uli sampai menjadi doh dan biarkan seketika
Untuk intinya mula2 ikan selayang dibersihkan dan direbua sebentar dan diambil isinya. Lenyek isi ikan tersebut. Kemudian halia,serai,bawang diblend sekali dan dimasukkan kedalam mangkuk. Gaulkan bahan tadi dengan kelapa parut dan isi ikan. Seterusnya bahan tadi digoreng didalam kuali dengan kepanasan yang sederhana. Kacau bahan tanpa henti untuk mengelak bahan menjadi hangit. Setelah bahan hampi kering barulah dimasukkan garam,gula,halba dan lada hitam. Setelah kering kawan2 leh la rasa inti. Papepun kalau intinya belum cukup manis atau masin kawan2 leh la tambah bahan2 tersebut.
Ini dia TEMOSA yang mira wat
Hari ni ada tetamu nak datang rumah .. So apa lagi kalut la duk sediakan makanan untuk tetamu yang datang.
Tetamu ni adalah kawan sekerja husband,berbangsa india. Menu hari uni adalah nasi ayam hehehe..Sedap ke?
Untuk yang suka makan nasi ayam mestilah sedap kan..Jadi inilah resepi yang saya download dr internet
Bahan-bahan untuk 6-10 orang
· Untuk rebus Ayam
· -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
· - 2 ulas bawang putih
· - 2sm halia yg diketuk
·
· Untuk perap Ayam
· >1 sudu besar kicap pekat
· >1 sudu besar sos tiram
· >1cm halia
· >2 ulas bawang putih
· >sedikit kicap cair
·
· Untuk nasi
· - 5cwn beras
· - 3 sudu besar butter
· - 1cm halia- ditumbuk
· - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
· - air rebusan ayam tadi secukupnya
· - sedikit garam.
·
· Bahan sos
· > 5biji cili merah
· > 5 ulas bawang putihhttp://miyrass.blogspot.com/resepi
· > 2cm halia
· > 1 sudu teh cuka, garam, gula
· > 1/2 cawan air
·
· Untuk sup
· @lebihan air rebusan ayam
· @1 biji bawang besar kisar
· @rempah sup
· @garam
· @daun sup yg dihiris.
Cara-cara
Ayam:
Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
Beras:
Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
Sos:
Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
Sup:
Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.
· Untuk rebus Ayam
· -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
· - 2 ulas bawang putih
· - 2sm halia yg diketuk
·
· Untuk perap Ayam
· >1 sudu besar kicap pekat
· >1 sudu besar sos tiram
· >1cm halia
· >2 ulas bawang putih
· >sedikit kicap cair
·
· Untuk nasi
· - 5cwn beras
· - 3 sudu besar butter
· - 1cm halia- ditumbuk
· - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
· - air rebusan ayam tadi secukupnya
· - sedikit garam.
·
· Bahan sos
· > 5biji cili merah
· > 5 ulas bawang putihhttp://miyrass.blogspot.com/resepi
· > 2cm halia
· > 1 sudu teh cuka, garam, gula
· > 1/2 cawan air
·
· Untuk sup
· @lebihan air rebusan ayam
· @1 biji bawang besar kisar
· @rempah sup
· @garam
· @daun sup yg dihiris.
Cara-cara
No comments:
Post a Comment